Een duidelijke en nauwkeurige franchiseovereenkomst is cruciaal voor het succes van zowel de franchisegever als de franchisenemer. Deze overeenkomst legt de basis vast voor de zakelijke relatie en biedt, rekening houdend met de Wet Franchise, ook een juridisch kader dat voor beide partijen voor duidelijkheid zorgt. Dit voorkomt misverstanden en conflicten die kunnen ontstaan door onduidelijke of incomplete afspraken.

Daarnaast fungeert de franchiseovereenkomst, in combinatie met het franchisehandboek, als een gids voor dagelijkse operationele zaken. Hierin worden zaken zoals gebruik van handelsmerken, marketingstrategieën, training en ondersteuning, evenals financiële verplichtingen en fee-structuur gedetailleerd beschreven. Door deze elementen duidelijk te definiëren, weten zowel de franchisegever als de franchisenemer wat er van hen wordt verwacht, wat bijdraagt aan een soepele samenwerking.

Het is belangrijk om aan alle bepalingen in de franchiseovereenkomst aandacht te besteden. In de praktijk onderschatte bepalingen zijn onder meer contractuele non-concurrentiebedingen en goodwillbedingen in de franchiseovereenkomst. Deze clausules kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor zowel franchisegevers als franchisenemers tijdens en na het beëindigen van de samenwerking: onder meer voor de continuïteit van de franchiseorganisatie en de flexibliteit en het zakelijke rendement van de franchisenemer. Juridisch advies van een franchise advocaat kan helpen om redelijke en billijke bepalingen te formuleren die beide partijen beschermen.

Het laten opstellen of controleren van een franchiseovereenkomst door een gespecialiseerde franchise advocaat is essentieel. Een ervaren franchise advocaat kan ervoor zorgen dat de noodzakelijke juridische elementen aanwezig zijn en dat de overeenkomst in overeenstemming is met de geldende wet- en regelgeving. Dit verkleint de kans op juridische problemen in de toekomst en biedt beide partijen gemoedsrust.

Juridische valkuilen vermijden bij franchising

Franchising kan complex zijn en er zijn verschillende juridische valkuilen die zowel franchisegevers als franchisenemers moeten vermijden. Een veelvoorkomende valkuil is het niet voldoen aan de precontractuele informatieverplichtingen. Volgens de Wet Franchise, die sinds 1 januari 2021 van kracht is in Nederland, moeten franchisegevers potentiële franchisenemers voorzien van uitgebreide informatie voordat zij een overeenkomst sluiten. Dit vindt veelal plaats via een zogeheten précontractueel informatie document (PID). Dit document bevat essentiële informatie over de franchiseformule, zoals financiële gegevens, verwachte investeringen, informatie over de fee-structuur en andere kosten en andere in de wet benoemde informatie. Nadat de wettelijk verplichte précontractuele informatie is verstrekt moeten franchisegevers een standstill-periode van vier weken respecteren waarin geen wijzigingen aan de conceptovereenkomst mogen worden aangebracht. Het niet naleven van deze verplichting kan leiden tot juridische geschillen, mogelijke schadeclaims en contractsvernietiging.

Een andere valkuil is het onderschatten van de onderzoeksplicht door de franchisenemer. Potentiële franchisenemers moeten serieus onderzoek doen naar de franchiseformule, de financiële gezondheid van de franchisegever, de markt waarin zij willen opereren en de te exploiteren onderneming. Het doen van grondig onderzoek door franchisenemers is uiteraard mede in het belang van de franchinemers zelf, onder meer om beter tot een weloverwogen beslissing te komen. 

Het belang van juridisch advies bij franchise conflicten

Conflicten tussen franchisegevers en franchisenemers kunnen onvermijdelijk zijn, zelfs met duidelijke overeenkomsten en naleving van wetgeving. In dergelijke gevallen is juridisch advies onmisbaar om geschillen effectief op te lossen. Een ervaren franchise advocaat kan ondersteuning bieden door middel van juridisch advies en door bijstand tijdens overleg, onderhandelingen en mediation, hetgeen de kans vergroot op oplossingen die door beide partijen wenselijker en eerlijker worden geacht en ook de kans vergroot op het voorkomen van langdurige juridische procedures.

Voor uitgebreide juridische ondersteuning bij franchising is het raadzaam om contact op te nemen met een gespecialiseerde franchise advocaat die deskundigheid heeft in dit nicheveld.