Zelfstandig ondernemen is een opgave. Of in ieder geval; dat kan het zijn, mits je het jezelf moeilijker maakt door onvoorbereid de wereld van zzp opdrachten in de zakelijke dienstverlening in te stappen. Gelukkig is er voor elk probleem een freelance platform, én zijn wij hier om je een stapje verder te helpen. We zijn allemaal geweest waar jij nu bent, dus maak je vooral niet te veel zorgen. Dat is stap een. 

Het halve werk 

Zzp’er worden vergt nogal wat dapperheid; zeker tegenwoordig. Maar hier ben je dan—je hebt ervoor gekozen om je eigen weg te gaan, je eigen baas te worden. Misschien omdat je er ziek van was om onder andere bazen te werken die het beter wisten, of misschien wel omdat jouw specifieke droom nu eindelijk binnen handbereik voelt en je wel zzp’er moet worden om erachteraan te gaan. Wat je situatie ook is, je bent een strijder en wij gaan je verder helpen. 

 

Je inschrijven voor een freelance platform, zoals hier boven al genoemd, is geen slecht idee. Ook het hebben van een goede LinkedIn helpt; zoals veel dingen gaat goed ondernemen ook over netwerken. Mensen moeten weten wie je bent, wat je kan doen én hoe ze je kunnen vinden. Zorg dus dat je een goed netwerk hebt en ook een makkelijke opening om gevonden te worden door nieuwe mensen. 

Een goed begin 

Verder is het, vooral voor jezelf—je klanten of concullega’s zullen dit niet meekrijgen—heel belangrijk dat je zorgt dat alles op orde is. Je financiën, bijvoorbeeld; kan/doe je alles zelf, of is het belangrijk om zo snel mogelijk een boekhouder te regelen? En je marketingplan—hoe zit het daarmee? Om jezelf niet in de voet te schieten voordat je überhaupt begint, is het belangrijk om een duidelijk plan te hebben, eentje waar eigenlijk alles in vastgelegd is. Ondernemen is al spannend genoeg zonder dat je eigen organisatie ook nog eens een warboel is. Zorg er dus voor dat de e-mails binnenkomen waar jij ze wil hebben, dat je financiën kloppen, dat je marketingplan er staat én je een goed netwerk hebt geïnstalleerd. Alle dingen die dan op je pad komen—en er zal veel op je pad komen—kunnen dan in ieder geval niet tegen jouw fantastische vangnet op. Dus, ga aan de slag, doe je best en veel succes!